A leggyakoribb párkapcsolati problémák...

Ha eddig abban a hitben éltél, hogy a tökéletes párkapcsolatban nincsenek problémák, akkor ezt a tévhitet gyorsan töröld ki a fejedből.

Persze minden kapcsolat más és más, mindenkinek más gondjai vannak szíve választottjával, viszont vannak bizonyos sémák, amik ráhúzhatók minden hasonló jellegű problémára. A felbukkanó félreértések, veszekedések és az elhidegülés többnyire ezek egyikére vezethető vissza.

1. Kommunikáció

Valószínűleg nem ért meglepetésként, hogy ez került az első helyre, pedig amilyen evidensnek tűnik, annál hajlamosabbak megfeledkezni a felek a tisztességes kommunikáció fenntartásáról. Ez a legfontosabb: ha bármi bajod van, nem csak a pároddal, de bármivel kapcsolatban, szinte kötelező azt megosztani barátoddal. A pasik máshogy működnek: nem találják ki maguktól, hogy mitől vagy magad alatt és egy ici-picit sem értenek az utalásokból. Kerek-perec el kell neki mesélni a dolgot. Ha négyszemközt nem megy, írhatsz neki üzenetet, e-mailt, felhívhatod telefonon - ez csak a fantáziádra és az igényeidre van bízva. Ha szeret és te rosszul vagy, attól ő még jobban rosszul lesz és mint egy ördögi kör, egymást húzzátok lefele. Annak pedig biztos nem lesz jó vége!

2. Szexhiány

Nyilván ez azokra vonatkozik, akiknek többé-kevésbé már jelen van a szex az életükben. Persze az mindenki számára evidens, hogy ha egy kapcsolat a szexen alapul, akkor az tartalmatlan és eleve halálra van ítélve. Csak nem szabad átesni a ló túloldalára sem! A szex, tetszik-nem tetszik, akármilyen prűd is legyél, nagyon fontos része egy jól működő, tartós kapcsolatnak. Most nem arra akarok kilyukadni, hogy vegyél erőt magadon és kényszerből mássz rá a pasidra. Inkább arra, hogy amint elkezditek nem igazán kívánni egymást és egyre csak ritkulnak az együtt töltött forró percek, akkor valami baj van. Talán ez lesz, amiről először észre fogjátok venni, mivel ez az egyik legösztönösebb dolog az életünkben, amit csak a képmutatók tudnak kontrollálni. Ha úgy érzed, már nem tetszel úgy a barátodnak, mint az elején, már nem tart olyan szépnek vagy szexisnek és szinte, mintha egyáltalán nem is érdekelnéd, akkor rögtön le kell ülni és kivesézni az eddig kimondatlan dolgokat!

3. Bizalom

Igazából a kommunikáción kívül ez a párkapcsolatok egyik alapja. Ha nincs meg a megfelelő bizalom, akkor sajnos azt kell mondanom, felesleges tovább erőltetni a dolgot. Ha az illető okot ad arra, hogy elveszítsd a bizalmad vele kapcsolatban, akkor ne is gürcölj tovább. Legyen benned annyi tartás, hogy nem ragaszkodsz egy ilyen alja fickóhoz! Viszont félelmetesen sokszor fordul elő az, hogy bármi ok nélkül beindul a gyanakvás és féltékenykedés, ami a párkapcsolatok rákfenéje mondhatni.. Ilyenkor nem a partnert kell nagyító alatt tartani, hanem nem ártana egy kicsit rendet rakni a fejedben. A leggyakoribb ok, ami emögött áll, az önértékelési probléma, amit vagy jól ki kell beszélni a barátaiddal vagy pedig irány a pszichológus. Persze ne hidd, hogy kattant vagy, csak tényleg muszáj ezt rendbe tenni így vagy úgy!

4. Konfliktus

Veszekedések sajnos többé-kevésbé minden párkapcsolatban előfordulnak. Először egy kis nézeteltérés, aztán vita, aztán észre sem veszed, de már megy a sárdobálás. Na ha valahogy NEM lehet megoldani a problémákat, az ez. Akármilyen nehéz is, meg kell próbálni félretenni a heves érzelmeket és indulatokat és tiszta fejjel le kell ülni megbeszélni a dolgokat. Ha valamin nagyon felhúzod magad, add ki magadból a dühöt, de ezt semmiképp se a párodon tedd, mert azon kívül, hogy rosszul fog neki esni, hosszú távon nagyon káros hatású lehet. Aludjatok rá egyet és üljetek le szépen nyugodtan megbeszélni, keressétek meg a probléma gyökerét és oldjátok meg. Minden problémára van megoldás, amire pedig nincs, azzal felesleges foglalkozni!

5. Unalom

A hosszú távú kapcsolatoknak meg van az a veszélye, hogy unalmassá válnak. A legtöbben ezért képtelenek együtt lenni valakivel pár hónapnál több ideig, mert nem elég ügyesen kezelik a helyzetet. Ez egyébként kéz a kézben jár azzal, ha feladod önmagad és szinte állandóan a párodon lógsz. Egy ideig lehet ezt csinálni persze, valamilyen mértékben, hiszen amikor nagyon szerelmes az ember, képtelen mással foglalkozni, mint a nagy Ő-vel. A problémát úgy tudod megelőzni - vagy ha már elkapott a fogaskerék, megoldani -, hogy elég figyelmet fordítasz saját igényeidre. Ha téged érdekel valami, viszont a párodat nem, nem kell lemondani róla! Igenis csináld a saját kis dolgaid, hobbid, éld ki lehetőségeid az érdeklődési köröddel kapcsolatban, különben sok értéktől megfosztod magad. Azt sem szabad hagyni, hogy párod megpróbáljon átformálni - amit egyébként simán lehet, hogy te csinálsz saját magaddal! Ha szerinte gáz múzeumba járni vagy hip-hop buliba menni, ne az legyen az első, hogy megfelelsz neki, hanem kivételesen tessék a saját fejed után menni! Így önértékelésed is a helyén marad és biztosan nem fog megenni az unalom.

Természetesen később előkerülhetnek ezeken kívül más súlyos problémák, például együtt élés során a háztartásbeli gondok - amik egyébként, amilyen nevetségesnek tűnnek, annyira eldurvulnak egy idő után! Egy trehány élettárs tönkreteheti az ember életét egy idő után - komolyan! Plusz házasság után már a pénzügyi gondok is előkerülnek, esetleg családon belüli nagyobb viták a másik fél rokonaival, stb.

Remélem segítettem egy lépéssel előrébb jutni, ha épp hasonló gondokkal küzdesz vagy bizonytalan vagy párkapcsolati téren. Amennyiben a téma még nem érint teljes mértékben, akkor sem árt fejben tartani ezeket az alapszabályokat, hogy elkerüld a komolyabb konfliktusokat vagy egy csúnya szakítást! Egyébként te tapasztaltál már ilyesmit? Hogyan kezeled az ilyen jellegű gondokat?

Forrás: INTIMZONA.HU/DMD

Vissza