9 ok, ami miatt nem kívánhatod a szexet

Az alacsony libidó hátterében rengeteg különböző – biológiai és pszichológiai – ok húzódhat meg. Fontos, hogy ezeket felismerjük, mert ez segíthet a probléma megoldásában.

A nemi vágy megcsappanása gyakran okoz gondokat egy párkapcsolatban, és lelki bajokhoz is vezethet – különösen az önképre hat negatívan. Természetesen a libidó egyénenként változó: van, aki nagyon kívánós, mások ritkábban igénylik a szexet. A Prevention írása annak járt utána, melyek a leggyakoribb okai annak, ha hirtelen lecsökken a vágy.

1. Gyógyszerek mellékhatása
Bizonyos gyógyszerek – különösen a vérnyomáscsökkentők és egyes fájdalomcsillapítók – csökkentik a tesztoszteron szintjét a szervezetben, ami a férfiak és a nők esetében is a nemi vágy megcsappanását idézheti elő. Az antidepresszánsok és a pszichózis elleni szerek szintén előidézhetik a libidó csökkenését.

2. Más egészségügyi probléma
Számos testi és lelki probléma lehet az okozója annak, ha nem érzel akkora vágyat, mint korábban. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás, a szívbetegség, a pajzsmirigyproblémák, a cukorbetegség, az alvászavar, az ízületi gyulladás és még sok minden más. Nőknél a méh cisztás fibrózisa és az endometriózis is ludas lehet. Férfiaknál a megfelelő vérkeringést akadályozó problémák is szerepet játszhatnak, ezek miatt ugyanis nehezebbé válik az erekció.

Nőknél a medencefenék izomzatának renyhülése és süllyedése, illetve az inkontinencia is okozhat gondokat szexuális téren. Az előbbi fájdalmassá teheti a szexet, utóbbi pedig komoly kellemetlenséget okozhat, sőt pszichés gátja is lehet az együttlétnek. Lelki problémák, szorongás és depresszió is okozhatja a vágy csökkenését, hiszen ezek kimerítik az embert, és az agy hormonműködését is befolyásolják.

Ezekben az esetekben érdemes orvoshoz fordulni segítségért, és a háttérben meghúzódó bajok gyógyításával helyreállítani a szexuális vágyat.

3. Kevés testmozgás
A rendszeres testmozgás nemcsak az elhízás és betegségek ellen véd, de kutatók szerint a hálószobai teljesítményre is jótékonyan hat. Segít a szív és az erek egészségének megőrzésében és a vérkeringés karbantartásában, emellett feldobja az ember hangulatát – ezek mind befolyásolják a libidót.

4. Állandó stressz
Különösen a nőket érinti ez a probléma, az ő esetükben ugyanis – a férfiakkal ellentétben, akiknél a vágyakat szinte teljes mértékben a hormonok hajtják – az érzelmi állapot is erősen befolyásolja a szexuális életet. Előfordulhat, hogy annyira nyomás alatt vagy, minden percben testileg és szellemileg is le vagy terhelve, hogy egyszerűen nincs hely az agyadban a nemi vágyaknak. A hormonok is beleárthatják magukat a dologba: ha mindig stresszelsz, a szervezeted folyamatosan kortizolt termel, és ennek hatására állandóan készültségi állapotban érzed magad – ez szintén akadályozza a vágy felébredését. A problémát úgy oldhatod meg, hogy próbálod csökkenteni a rád nehezedő nyomást. Változtass a szokásaidon, a munkarendeden, próbálj meg néha lazítani.

5. Kevés alvás
Az alváshiány számos probléma okozója, ezek közé tartozik a megcsappant libidó is. Ha nem alszod ki magad, az energiaszinted alaposan lecsökken, ezzel a hangulatod sem lesz a legjobb, vagyis nem igazán leszel szexre éhes állapotban. Egy kutatás azt bizonyította, hogy akár éjszakánként csak egy órával több alvás is növeli a nemi vágyat, érdemes tehát egy jó kiadósat szundizni.

6. Hormonproblémák
Nőknél szülés után, változókorban, illetve azt követően alaposan felborul a hormonháztartás, ami kihatással lehet a szexuális vágyra. A fogamzásgátló tabletták is bekavarhatnak, ezért érdemes odafigyelni az esetleges mellékhatásokra, mielőtt kiválasztod a szedni kívánt típust.

7. Fájdalmas szex
Egy felmérés szerint a nők 30 százaléka érez fájdalmat szexuális aktus során, és ez nyilván elveszi a kedvet az együttléttől. A fájdalomnak számos oka lehet – ide tartozik a hüvelyszárazság és a bőrbetegségek, de az előjáték kihagyása is okozhatja. Némely esetben komolyabb bajok állnak a háttérben – endometriózis, fibróma (vagyis jóindulatú bőrdaganat), fertőzés, ritka esetben pedig akár a hüvely- és gátizmok görcsös megfeszülése (vaginizmus) is lehet az ok.

8. Rossz párkapcsolat
A párkapcsolatban felmerülő problémák a megcsappant vágy leggyakoribb pszichés okának számítanak. Az állandó viták, a felek közti konfliktusok, az elhidegülés mind-mind elpusztítják két ember között a szexuális kötődést. Ilyen gondok esetén érdemes őszintén megbeszélned a pároddal a problémát, komolyabb esetben párterápiás segítséget igénybe venni. Ha végképp nem működnek a dolgok, a szakítás és az újrakezdés jelenthet megoldást.

9. Túl sok aggódás
Sokan feleslegesen aggódnak a szexuális életüket illetően. Előfordul, hogy nem kívánják az együttlétet, ezért inkább a csóktól, ölelkezéstől is tartózkodnak. Esetleg folyton azon aggodalmaskodnak, mi lesz, ha nem sikerül teljesíteniük. A hasonló görcsölések megölik a vágyat, és tönkreteszik a párkapcsolatot. Beszéljétek meg őszintén a problémákat, és ahelyett, hogy mindenáron a szexuális teljesítményre koncentrálnátok, fedezzétek fel az intimitás más formáit, amelyek könnyen felkelthetik a pislákoló nemi vágyat is.

Összességében fontos, hogy ne habozz felismerni a problémát, illetve megoldást keresni rá. A különböző lelki és testi bajok megfelelő szakember segítségével könnyen kezelhetők, az életmódbeli és párkapcsolati gondok pedig szintén orvosolhatók kellő odafigyeléssel.

Forrás: Dívány

Vissza