5 tipp, amivel elkerülheted a nyári intim fertőzéseket

Bizonyára neked is voltak már kellemetlen tapasztalataid nyáron, intim fertőzésekkel kapcsolatban. A kánikulában mindenki szereti vízparton, strandon tölteni az idejét. Nyáron persze ez az egyik legjobb időtöltés, ám nagyon fontos odafigyelni, hiszen könnyen összeszedhetsz makacs intim fertőzéseket, amelyek igencsak megkeseríthetik az életed. Olvasd el tippjeinket, amelyekkel elkerülheted a nyári intim fertőzéseket.

Először is, oszlassunk el egy tévhitet!
Ugye, te is gondoltad már, hogy a sok, vízben való tartózkodás miatt szedhettél össze valamilyen nőgyógyászati fertőzést? Általában nem ez az ok! Amikor strandolsz, megváltoznak a körülmények. Sokszor vizes rajtad a ruha, fürdőruha, ami kedvez a kórokozók megtelepedésének, elszaporodásának. Könnyen bejutnak a szervezetedbe.

Mikor kell arra gondolni, hogy esetleg fertőzést kaptál?
Candida, hólyaghurut, bakteriális vaginózis, gombás fertőzések. Ezek a leggyakoribb nyári fertőzések.

Ha baj van, azt azonnal észreveszed, hiszen nagyon kellemetlen tüneteket tapasztalhatsz: csípő, viszkető, égő érzést, vöröses szeméremajkakat, alhasi fájdalmakat, gyakori vizelési ingert, vizelés közben csípő, égő érzést, a normálistól eltérő hüvelyi folyást. Ha ilyesmiket tapasztalsz, fordulj azonnal orvoshoz, mert nagyon fontos a mielőbbi kezelés, ha ugyanis egy ilyen hüvelyi, nőgyógyászati fertőzés kezeletlen marad, annak hosszú távú, negatív következményei lehetnek: súlyos gyulladás alakulhat ki, vagy fennállhat a meddőség veszélye is!

Íme, a mi 5 tippünk neked, nyárra:
1. Ne maradj vizes ruhában sokáig!

A víz, a testmeleg vizes textil nagyon jó közeg a baktériumoknak, kórokozóknak. Könnyen megtelepednek, elszaporodnak, és bejutnak a szervezetedbe. Hopp, már kész is egy jó kis fertőzés! Ha teheted, fürdőzés után zuhanyozz le, és cseréld le a nedves fürdőruhád egy szárazra.

2. Ne használd más törölközőjét!

Nyáron hajlamosak vagyunk kicsit lazábban venni a dolgokat. Ám, ha nem vagy eléggé elővigyázatos, könnyen szerezhetsz olyan hüvelyi fertőzéseket, amelyek kihatnak majd a későbbiekre. Alapvető, hogy mindig legyen nálad egy saját törölköző, hiszen – mint az első pontban említettük – a textileket szeretik a bacik. Könnyen előfordulhat, hogy a barátnőd, barátod törölközője hemzseg a baktériumoktól, amelyek a közös használat során átterjedhetnek a testedre. Légy óvatos!

3. Ha menstruálsz, fürdés után mindig távolítsd el a tampont!

Az a legjobb, ha a menzesz elején kihagyod a strandolást, és csak a vége felé, a gyengébb napokon fürdőzöl. Ekkor is fontos, hogy a tampont kicseréld a megmártózást követően. a tikkasztó hőségben amúgy sem tesz jót, ha a tampont órákon át a hüvelyben hagyod. A különböző kórokozók ugyanis nagyon szeretik a nedves, testmeleg helyeket, így a tampon melegágya a fertőzéseknek.

4. Moss kezet! Gyakran!

Persze ez is egy alapvető higiénés elvárás, de mégis sokakat figyelmeztetni kell újra és újra. Ha WC-re mész, használat előtt és után is mindig moss kezet. A legfontosabb, hogy nem elég csak vízzel megmosni a kezed, hanem szükséges a szappan használata is. Sok helyen nincs kihelyezve, ezért jól teszed, ha viszel magaddal. Sokféle kórokozó tapad meg a kezünkön, érdemes erre az apróságra odafigyelni.

5. Ne viselj műszálas fehérneműt!

A műszálas anyagok nem eresztik át a levegőt és bent tartják az izzadságot. Ez pedig egyenes út a kórokozóknak. Részesítsd előnyben a természetes anyagokat, főleg a fehérneműk tekintetében fontos ez.

Vissza