4 dolog, ami befolyásolja a szexualitásod

Ahhoz, hogy boldog párkapcsolatban élhess és még a szexuális életed is kiegyensúlyozott legyen, először is saját magad kell nagyon jól ismerned. Nemcsak a lelked minden rezdülésével kell tisztában lenned, hanem a saját szexualitásoddal is. Te tudod, hogy mik befolyásolnak téged?

Önmagad megismerése igen hosszú, tartalmas és akadályokkal tarkított út. Egy folyamat, amely életed végéig tartogat meglepetéseket. A szexualitásod a személyiséged jó nagy szelete, amit fontos feltérképezni ahhoz, hogy átlásd, mi is a jó neked valójában. Ahhoz pedig, hogy megismerd a szexualitáshoz való viszonyod, sok mindennel kell szembesülnöd. Ilyenek az esetleges szorongásaid, félelmeid, a téged ért traumatikus tapasztalatok, és a saját vágyaid is. Lássuk azt a 4 dolgot, ami befolyásolja a szexualitáshoz való hozzáállásod.

1. A saját egészséged
Ha sokszor vagy fáradt, nem tudsz felülkerekedni a mindennapos stresszen, a konfliktusokon, akkor ne csodálkozz, ha a szex nem okoz igazán örömöt számodra. Ha nem vagy teljesen egészséges, az kihatással van a szexuális életedre. Ha nem vagy topon, akkor nem szívesen teszel erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az intimitás megfelelő legyen köztetek a pároddal. Ez azonban oda vezethet, hogy a szex rutinszerűvé válik, és nem élsz majd teljes életet.

2. Régebbi tapasztalatok
Az együttlétekkor sokszor zavarban vagy? Esetleg szégyelled magad valami miatt? Erről mindig nagyon nehéz beszélni, ez nem kétséges, de ahhoz, hogy a szex zavartalanul működjön, jó, ha feltárod a partnered előtt az esetleges negatív tapasztalataidat. Persze a pozitívakat is jó dolog megbeszélni. Az ilyen beszélgetések nagyon sokat segítenek abban, hogy te közelebb kerülj önmagadhoz és a párod is jobban megismerjen.

3. A fantáziád
Már gyermekkorban kialakul a szexuális kíváncsiság. Az ösztönöket kiegészíti a baráti társaságtól kapott sok-sok információ, az internet és a szexuális felvilágosítás. Vannak, akik nehezen beszélnek a vágyaikról, a fantáziáikról. Ne félj megnyílni, mert sok jó sülhet ki abból, ha beavatod a partnered a szexuális fantáziáidba.

4. A félelmeid
Sokakban van félelem a szexszel kapcsolatban, szoronganak, ha együttlétre kerül sor. Hogy mi lehet ennek az oka? Sokszor a testünkkel nem vagyunk elégedettek, vagy esetleg attól tartunk, hogy a párunk nem talál elég vonzónak, nem fogunk jól teljesíteni az ágyban, nem tudunk megfelelni. Erre nincs más megoldás, csak a nyílt kommunikáció.

Forrás: IntimZóna

Vissza