16 év felett ezeket feltétlenül tudnod kell!

Eljött végre a várva-várt szabadság! Elmúltál 16 éves, és most már kicsit nyugodtabban elengednek a szüleid bulizni, szabadabban kimaradhatsz éjszakára. Tudnod kell azonban, hogy a szabadság felelősséggel jár.

Ezzel pedig együtt jár az is, hogy a saját fejed után mehetsz. Kérdés, hogy a döntéseidet mennyire hozod meg józan ésszel. Előfordulhat, hogy annyira örülsz ennek a szabadságnak, hogy beleveted magad a bulikba, a féktelen szexbe. Ám ennek sok negatív következménye lehet. Jöjjön most 5 olyan dolog, amit fontos tudnod 16 év felett.

1. Mindig legyen nálad óvszer
Ez még akkor is nagyon fontos, ha esetleg már fogamzásgátló tablettát szedsz. A nagy szabadság ugyanis magában hordozza az egyéjszakás kalandok lehetőségét, ezek a kalandok pedig kockázatot jelentenek a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatban. Soha ne keveredj ilyesmibe óvszer nélkül!

2. Tudnod kell, hogy felírathatsz az orvosodnál esemény utáni tablettát vész esetére
Ez akkor is nagyon jó ötlet, ha hosszú távú fogamzásgátló tablettát szedsz. Ha ugyanis elfelejted bevenni, és együtt vagy a partnereddel, akkor bizony nem kívánt terhesség lehet a dolog vége. Ennek kivédésére jó, ha van egy felírt recepted, amivel azonnal a patikába mehetsz.

3. Az egyéjszakás kaland nem a boldogság előszobája
Ha lehet, törekedj az értékes emberi kapcsolatokra. Ez azt jelenti, hogy 16 évesen még nem kell görcsösen akarnod egy másik embert csak azért, hogy legyen már szex. Semmiről sem maradsz le, ha még szűz vagy. Hidd el, nem éri meg elsietni, és nem éri meg méltatlan körülmények közt átélni.

4. A nőgyógyász nem az ellenséged
16 évesen már fontos, hogy meglátogasd a nőgyógyászt. Főleg akkor elengedhetetlen ez, ha már szexuális életet élsz. Ha pedig ez így van, fel kell vállalnod. Akár a szüleid, akár egy orvos előtt. Kérj segítséget egy neked fontos nőtől, hogy melyik nőgyógyász szakorvost válaszd. Az orvos tud segíteni a személyre szabott fogamzásgátló módszer megtalálásában.

5. Mindig kell egy barát
A barátságok sokkal tartósabbak, mint a szerelmek. Ez tapasztalat. Egy igaz barátra mindig számíthatsz, kisegít, ha bajba kerülsz, tartja a hátát, ha kell. És, ami a legfontosabb, nem ítélkezik. Ha még nincs ilyen barátod/barátnőd, tekintsd azt az életed legfontosabb feladatának (persze a tanuláson kívül), hogy megtaláld. Egy jó barát életünk végéig megmaradhat, ezt ne feledd.

Forrás: Intimzóna

Vissza