5 hormonmentes fogamzásgátló módszer

Az óvszeren kívül is van más fogamzásgátló módszer.

Bár a hormonális fogamzásgátlók jóval kevesebb mellékhatást okoznak ma már, mégis sokan vannak, akik valami miatt nem szeretnék használni őket. Szerencsére számukra sem kizárólag az óvszer az egyetlen alternatíva. Cikkünkből tájékozódhatsz a lehetőségeidről, de a számodra leginkább megfelelő fogamzásgátló módszert mindig a nőgyógyászoddal egyeztetve válaszd ki!

 

 

1. Spermicid gél: 

Bár manapság már kapni olyan spermaölő, hüvelybe helyezhető készítményeket, amelyek önmagukban is biztonságos fogamzásgátlást ígérnek, alapvetően ezt más fogamzásgátló módszerek kiegészítéseként szokták javasolni.

Jó tudni viszont, hogy egy másik hormonmentes fogamzásgátlóval együtt használva a spermicid géllel valóban minimálisra csökkentheted a nem kívánt terhesség kockázatát. A fórumokon hátrányként említik, hogy a spermicidek irritációt, viszketést okozhatnak arra érzékenyeknél, erre megoldás lehet, ha természetes, tejsavó alapú terméket választotok.

Negatívumként szokták még felhozni, hogy a termékek használata némileg illúzióromboló, ráadásul az ízük is elég kellemetlen…

 

2. Hormonmentes spirál: 

Viszonylag népszerű fogamzásgátló módszer, hiszen a nőgyógyászod egyszer felhelyezi, majd neked évekig nincs vele gondod, állandó védelmet kínál a nem kívánt terhességgel szemben.

Mégsem feltétlenül ezt a megoldást ajánlanánk feltétlenül, hiszen bár hormonmentes, komoly kockázatai lehetnek: a méhen belüli fogamzásgátló eszköz azt jelenti, hogy egy fém vagy műanyag darab lesz állandóan a méhedben.

Ha ez a gondolat önmagában nem is zavar, akkor is számolnod kell azzal, hogy a spirál mellékhatása erősebb vérzés, alhasi görcsök, sőt méhen kívüli terhesség is lehet. Ráadásul a módszer lényege, hogy gyakorlatilag állandó gyulladást hoz létre, ami szintén nem kívánt következményekkel járhat.

És akkor még nem is beszéltünk annak a lehetőségéről, hogy az eszköz esetleg perforálja, azaz átszúrja a méhfaladat… Mindezek mellett is vannak, akik az IUCD-t mindenféle probléma vagy kellemetlenség nélkül, hosszú évekig használják, viszont csak akkor fogja felírni az orvosod, ha korábban már szültél.

 

3. Naptár módszer: 

Az egyik legősibb, és kétségtelenül legtermészetesebb fogamzásgátló módszer. Lényege, hogy mivel a ciklusodnak csak bizonyos napjain vagy termékeny, ezeket, tehát a peteérés napjait előre kiszámítva, a többi napon nem használtok egyéb fogamzásgátló módszert, a kérdéses napokon pedig más módszerrel védekeztek, vagy nem éltek nemi életet.

Azt azért le kell szögeznünk, hogy a módszert a legnagyobb jóindulattal sem neveznénk megbízhatónak: még ha általában rendszeres is a ciklusod, 2-3 napnyi csúszás bármikor előfordulhat, a spermiumok pedig a hüvelyben szintén képesek akár napokig is életben maradni.

Ez máris, önmagában is körülbelül egy hetet jelent, amikor tudtodon kívül teherbe eshetsz.

A módszer legfeljebb azoknak a pároknak ajánlott, akik ugyan még nem próbálnak teherbe esni, de ha mégis érkezik a baba, akkor mindketten felkészülten és örömmel tudják fogadni őt.

 

4. Pesszárium: 

A pesszárium ugyanarra az elvre épül, mint az óvszer: megakadályozza, hogy a spermiumok a hüvelybe kerüljenek. A különbség az, hogy a pesszáriumot a nő helyezi fel, a méhszájhoz – ez igényel némi gyakorlatot, de ha egyszer elsajátítod a mozdulatot, már néhány pillanat alatt menni fog.

Fontos emlékeztetnünk rá, hogy bár az elv hasonló, az óvszerrel ellentétben a pesszárium csak a nem kívánt terhességtől véd, a nemi betegségekkel szemben nem! A pesszáriumok különböző méretben kaphatóak, hogy neked melyikre van szükséged, azt a nőgyógyászod segít eldönteni.

Esetleges hátránya lehet, hogy a pesszáriumot az együttlét után még 6-8 óráig kell a hüvelyben hagyni, és ekkor eltávolítani, megtisztítani, tehát igényelhet némi szervezést a használata, viszont mivel – anyagátül függően 1-3, vagy akár 10 évig is használható, az ára kedvezőbb lehet más fogamzásgátló módszereknél. Hatékonysága nagyban függ a használat körülményeitől, de a hibaszázalék sajnos így is 30 körüli, ami viszont sperimicid géllel együtt történő használat esetén 5-6%-ra csökken.

 

5. Hüvelytabletta:

A hüvelybe helyezhető tabletták mozgásképtelenné teszik a spermiumokat, így azok nem jutnak el a méhbe, ahol beágyazódhatnak.

A tabletta feloldódásához körülbelül 10 percre van szükség, vagyis ennyi idővel a szeretkezés előtt kell a hüvelybe helyezni.

Ha újbóli együttlétre kerül sor, újabb tablettát kell használnotok. A tabletta megbízhatósága nagyban függ a használat precizitásától, a javallatok betartásától. Jó hír viszont, hogy többségük fertőtlenítő hatással is rendelkezik, így nem csak a nem kívánt teherbe esés esélyét csökkentik, de például a fertőzések kockázatát is.

Forrás: Bien

Vissza